Najsmješnije engleske riječi

Humor je nešto poprilično apstraktno te je teško izmjeriti koliko je nešto duhovito jer je komedija sama po sebi izrazito subjektivna. Međutim, za dva tima istraživača, jedan sa Sveučilišta Alberta i drugi sa Sveučilišta Warwick, postoje neke univerzalne riječi koje su jednostavno smiješne. U želji za razumijevanjem što pojedine riječi čini toliko smiješnima, proveli su istraživanje u kojem su sudionici ocijenili razinu humora otprilike 5000 engleskih riječi.

Prilikom istraživanja došli su do zaključka da postoje dva faktora koja utječu na to koliko je određena riječ smiješna. Prvi faktor je kako neka riječ izgleda ili zvuči, a drugi je samo značenje neke riječi. Od 5000 riječi koje su se ocjenjivale u istraživanju, ovo je velikih top 10 pobjednika za govornike engleskog jezika:

Upchuck. Bubby. Boff. Wriggly. Yaps. Giggle. Cooch. Guffaw. Puffball. Jiggly.

Slobodan hrvatski prijevod bi bio sljedeći:

Zbljuv. Cica. Kresnuti. Koprcav. Drečiti se. Cerek. Čuča. Vriska. Puhara. Hopsav/mrdav.

Osim ovih smijalica koje su istraživači na znanstveni način izdvojili prilikom svog istraživanja, u nastavku vam otkrivamo još nekoliko primjera iz naše vlastite riznice i načine kako ih upotrijebiti u rečenici.

Flabbergasted – iznenađen ili zapanjen.

Primjer: When they announced her name, the winner just sat there, flabbergasted.

 Kad su najavili njeno ime, pobjednica je samo ostala sjediti, zapanjena.

 

Kerfuffle – graja, izgred, remećenje

Primjer: There was a minor kerfuffle as the kids tried to find their way out.

 Nastala je omanja graja dok su djeca pokušavala pronaći izlaz.

 

Discombobulated – izrazito zbunjen i neorganiziran

Primjer: Our grandmother seems a bit discombobulated by all of this birthday fuss.

 Naša baka izgleda pomalo zbunjeno zbog cijele ove rođendanske frke.

 

Zabavljanje prilikom učenja ili korištenja engleskog jezika (kao materinjeg ili stranog jezika) je idealan način za učenje riječi i širenje vokabulara kroz smijeh i uživanje.

IZVORI:

https://interestingengineering.com/jiggly-puffball-and-more-scientists-identify-why-some-words-make-us-laugh?_source=newsletter&_campaign=JL3VzPP3BWzy5&_uid=5xe73BkOe7&_h=1bff7884ec82159c51fbe464083f6eb192ca7bec&utm_source=newsletter&utm_medium=mailing&utm_campaign=Newsletter-02-12-2018

https://www.tportal.hr/tehno/clanak/ovo-su-najsmjesnije-engleske-rijeci-i-kad-se-prevedu-na-hrvatski-nisu-nista-manje-urnebesne-20190415

https://www.listenandlearnusa.com/blog/the-weirdest-english-words-to-foreigners/

https://www.espressoenglish.net/40-funny-sounding-words-in-english/