Prednosti poznavanja više stranih jezika

Učenje stranog jezika nije lak posao, dugotrajan je proces i iziskuje mnogo truda, no ulaganje truda i vremena u učenje stranog jezika uvijek se isplati. Ovu rečenicu potvrđuje i izreka vrijediš onoliko, koliko stranih jezika znaš. Strani jezici, posebno engleski, u današnje doba interneta, tehnologije i tehnike dio su svakodnevnog života i upotrebe. Osim toga, posao je jako dobar motiv za učenje još jednog stranog jezika, s obzirom da je za dobar posao potrebno poznavanje barem dva strana jezika, a poznavanje još jednog ili više jezika može svakako biti plus.

Tijekom učenja stranog jezika možete unaprijediti svoje kognitivne sposobnosti, jer time vježbate pamćenje informacija, istovremeno obavljanje više zadataka, a na kraju krajeva i bolje upoznajete materinji jezik kada ga povezujete s nekim drugim jezikom.

Već je spomenuto da je engleski jezik danas glavni jezik medija i interneta, te vam poznavanje tog i drugih jezika uvelike može pomoći u razumijevanju televizijskih emisija, filmova, serija, internetskih članaka i slično. Putem internetskih stranica možete i sklopiti nova prijateljstva s ljudima iz inozemstva, što može potencirati i vašu želju za putovanjem i upoznavanjem novih kultura i običaja. Na putovanjima u inozemstvo rijetko ćete se susresti s materinjim jezikom jer su sve upute i znakovi na aerodromima i drugim prometnim stanicama u gradu na stranom jeziku, kao i jelovnici, natpisi i etikete u dućanima i slično. Putovanja su također jedan od načina na koji možete upoznati nove ljude, a s njima ćete se sporazumijevati na stranom jeziku.

Jedan od čestih razloga učenja novog stranog jezika je školovanje ili zaposlenje, bilo u inozemstvu, bilo u domovini. Poznavanje mnogo stranih jezika često impresionira ljude, što može poslužiti kao dobra motivacija za učenje, a između ostaloga i poboljšava vaše moždane sposobnosti, razvija samopouzdanje, poboljšava sposobnost donošenja odluka, te općenito proširuje vaše vidike. Sve su to sposobnosti koje mogu činiti veliku razliku prilikom razgovora za posao ili obavljanja samog posla. Poznavanje stranog jezika presudna je vještina za posao kojim se bavi prevoditelj ili sudski tumač, a što više jezika znate i bolje poznajete određeni jezik, to ćete biti uspješniji u svojem poslu, te ostvarivati bolji radni odnos s poslodavcem ili klijentom.

 

Izvori:

http://www.zeda.ba/zasto-trebate-uciti-strane-jezike/

http://www.stnicolasschool.rs/vesti-nicolas/zanimljivosti/item/170-deset-razloga-zasto-je-dobro-uciti-strane-jezike.html

http://www.lingholic.com/ten-amazing-reasons-learn-foreign-language/

http://www.fluentin3months.com/why-learn-another-langauge/

Pošaljite nam upit