Najduže riječi u njemačkom jeziku

Njemački jezik odlikuje se brojnim složenicama koje po duljini pripadaju skupinama najdužih riječi u svijetu. Iako je Njemačka prije par godina izgubila odnosno ukinula svoju najdužu riječ, koja se sastojala od čak 63 slova (Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz – Zakon o delegaciji dužnosti nadzora obilježavanja i označavanja goveđeg mesa), proces formiranja dugih riječi i složenica čini aktivan i uvijek produktivan dio određenog jezika te je to proces koji se neprekidno odvija. Jezik je tvorevina koja se prilagođava vremenu i uvjetima u kojima se koristi i zato stvaranje novih riječi kao proces nikada ne prestaje.

Iako su ukinuli najdužu riječ u njemačkom jeziku, drugih jednako složenih riječi u tom jeziku ne manjka. U nastavku možete vidjeti primjere najdužih i najsloženijih riječi u njemačkom jeziku:

  • Donaudampfschifffahrtsgesellschaftskapitänsmütze– (48 slova) kapa kapetana društva parnih brodova koji plove Dunavom
  • Rechtsschutzversicherungsgesellschaften – (40 slova) osiguravajuće kuće koje pružaju pravnu zaštitu
  • Generalstaatsverordnetenversammlungen – (38 slova)opći sastanci Državnog vijeća
  • Kraftfahrzeug-Haftpflichtversicherung– (36 slova) obavezno osiguranje motornog vozila
  • Freundschaftsbeziehungen–  (25 slova) prijateljske veze ili odnosi

Prevoditelj ili sudski tumač za njemački jezik može naići na problem prilikom prevođenja ukoliko naiđe na ovakav tip riječi, a ne zna da u njemačkom jeziku za određene skupove hrvatskih riječi postoji samo jedna riječ u njemačkom jeziku. U takvim situacijama potrebno je detaljnije istraživanje, kako bi prijevod na kraju ipak bio kvalitetan proizvod.

Izvori:

http://lunjo.weebly.com/najdu382e-rije269i-na-svijetu.html

http://blog.stranijezici.com/2013/12/kako-nastaju-duge-reci-u-nemackom/

http://www.srednja.hr/Novosti/Jeste-li-znali/Gigantske-rijeci-Najduzi-hrvatski-izraz-prelazi-jedva-trideset-slova-Turci-i-Finci-rekorderi

http://www.jutarnji.hr/viral/bizarre/njemacka-odustala-od-svoje-najdulje-rijeci-slozili-se-i-nasli-prikladniji-naziv/1150640/

Pošaljite nam upit